O kuchni zwykło się mówić, że jest sercem domu. Wokół niej toczy się życie mieszkańców. Warto dobrze ją urządzić, biorąc pod uwagę zarówno aspekty funkcjonalne, jak i estetyczne.
Projektowanie kuchni zaczynamy od wyboru całościowego jej układu. Najprostszy jest oczywiście pojedynczy, liniowy blat, stosowany w niewielkich mieszkaniach. W większym lokalu kuchnia może przybrać kształt litery „L” lub „C”. Coraz popularniejszym rozwiązaniem staje się tzw. „wyspa kuchenna”, czyli blat wolnostojący, najczęściej umieszczony w przestrzeni pomiędzy kuchnią a salonem. Często służy ona również jako minibarek albo stół.
Podstawowy wymiar w kuchni to 60 cm, czyli szerokość blatu. Często Klienci pytają, czy można zrobić blat szerszy – na przykład 70 lub 80 cm. Można, jest to natomiast z reguły nieuzasadnione ekonomicznie, ponieważ wszystkie typowe i łatwo dostępne blaty mają właśnie wymiar 60 cm.
Bardzo ważną sprawą jest odpowiednie rozmieszczenie głównych sprzętów AGD. Z reguły zaczynamy od lodówki, jako przestrzeni magazynowej. Następnie powinien być zapewniony blat roboczy na wstępne przygotowanie produktów. Obok niego zlew. Potem kolejna przestrzeń robocza i płyta grzewcza. Na końcu umieszczamy fragment blatu do odkładania gotowych potraw. W sąsiedztwie zlewu powinna znaleźć się zmywarka. Piekarnik z reguły umieszczamy w zabudowie na wysokości 85-90 cm. Bardzo rzadko już wybierane są piekarniki schowane pod płytą grzewczą, do których trzeba się schylać.
Dostrzegamy ciekawą tendencję, jeśli chodzi o wysokość blatów kuchennych. Ludzie stają się coraz wyżsi, a wraz z nimi rosną również ich kuchnie. Jakiś czas temu standardem było 80 cm. Potem 85 cm. Obecnie coraz częściej projektujemy przestrzeń roboczą 90 cm, a nawet 95 cm nad ziemią. Zależy to oczywiście od wzrostu konkretnej osoby. Projektant powinien zaproponować wymiary kuchni, które będą dla niej wygodne.
Kwestią, o której nie można zapomnieć, jest właściwe rozprowadzenie instalacji. Chodzi o to, żeby podłączenie sprzętów było wygodne, ale równocześnie niewidoczne od zewnątrz. Nad blatem trzeba zapewnić ilość gniazd dopasowaną do ilości urządzeń, jakie się tam później znajdą.
Bardzo duży jest wachlarz materiałów dostępnych do wykończenia blatów kuchennych. Najczęściej wykorzystuje się laminaty. Cechują się one dużą wytrzymałością oraz szerokim spektrum wzorów i cen. Można również wykorzystać materiał naturalny – kamień lub drewno, przy czym drewno będzie na pewno bardziej podatne na uszkodzenia i wymagające częstszej konserwacji. Mniej typowym rozwiązaniem będzie blat ze stali, spieku kwarcowego lub specjalnego tworzywa sztucznego, np. corian, staron.
Równie duży wybór materiałów dotyczy frontów szafek. Do tanich i popularnych opcji należy płyta laminowana. Innym rozwiązaniem jest fornir (czyli cienka warstwa naturalnego drewna), stanowiąca wykończenie płyty. Najbardziej tradycyjne będą fronty wykonane z litego drewna. Często stosuje się też lakierowanie płyt. Można je wykonać w dowolnym kolorze. Do wyboru mamy również stopień połysku – od lakierów matowych, przez półmat, po wysoki połysk. Przy lakierowaniu trzeba natomiast brać pod uwagę nieco dłuższy czas wykonania mebli. Z mniej typowych materiałów stosowanych na fronty można wymienić stal i szkło.
Wygląd kuchni, tak jak cały wystrój wnętrz, jest efektem indywidualnej koncepcji projektowej. Każdy materiał i element powinien tworzyć spójną całość z innymi. Tworząc kuchnię minimalistyczną zastosujemy ograniczoną kolorystykę, bazującą na bielach i szarościach. Można nawet pokusić się o jednolity wygląd blatów i szafek. Uchwyty meblowe – schowane, albo w ogóle brak uchwytów i zamiast tego otwieranie dotykowe. AGD w zabudowie, a widoczne sprzęty dopasowane kolorystycznie do reszty. Do tego ukryte oświetlenie.
Z kolei kuchnia klasyczna czy glamour będzie ciemniejsza, pokazująca fakturę drewna lub innego materiału. Zastosujemy fronty frezowane, czasem nawet bogato rzeźbione. Uchwyty można potraktować jako dekorację i wzbogacenie formy mebli. Ozdobna oprawa oświetleniowa stworzy dodatkowy efekt wizualny. Dobrym miejscem na wprowadzenie akcentu jest również ściana nad blatem kuchennym. Aby uniknąć zachlapania wykańcza się ją najczęściej płytkami lub szkłem. Daje to duże możliwości wprowadzenia wzorów i kolorów. Ostatnio modne są kwadratowe, wielobarwne płytki, nawiązujące swym wzornictwem do Hiszpanii i Maroka. Możliwe jest również opracowanie indywidualnego ornamentu bądź grafiki.
W kuchni i wokół niej toczy się codzienne, domowe życie. Warto ją zaprojektować w sposób przemyślany. Jakość tej przestrzeni będzie bowiem miała wpływ na nasze samopoczucie.
SUMA Architektów
Michał Matejczyk